Ansökan om personlig assistans

Vill du ha hjälp med att ansöka om personlig assistans? Kontakta mig så hjälper jag Dig.

Så här går det till:

  1. För att jag ska kunna hjälpa Dig så behöver jag få veta mer om Din situation. Vi bokar in ett möte för detta där vi tillsammans går igenom Dina hjälpbehov. Jag kan därefter ge en förhandsbedömning om du kan komma att uppfylla kraven för att få personlig assistans.

  2. Om jag bedömer att Du kan komma att uppfylla kraven för personlig assistans behöver jag även ta del av de intyg Du har som styrker Ditt hjälpbehov. Om Du inte har några intyg ännu så kan jag vägleda Dig i vilken typ av intyg som kommunen/försäkringskassan kommer att begära in i samband med din ansökan och hur Du gör för att skaffa fram dem. Intygen ska vara så nya och aktuella som möjligt vilket är särskilt viktigt när det gäller barn.

  3. Vid behov, fyller vi i en fullmakt för att jag ska kunna företräda Dig gentemot myndigheterna. Sedan är det viktigt att snarast skicka en ansökan till kommun/försäkringskassan för att få ansökningsdatumet registrerat så tidigt som möjligt.

  4. I avvaktan på att berörd myndighet bekräftar Din inkomna ansökan kan jag hjälpa Dig att förbereda Dig inför mötet med handläggaren. Jag beskriver hur ett möte kan gå till och vilka frågor som vanligtvis brukar ställas av Försäkringskassan/kommunen.

  5. Jag kan vara närvarande vid hembesök av kommunen och/eller försäkringskassan om Du önskar det.

  6. Får Du ett positivt beslut är det Din assistansanordnare som tar över för att ni tillsammans ska komma överens om hur Du vill lägga upp Din assistans framöver. Om Du väljer att sköta Din assistans på egen hand genom att själv bli arbetsgivare för Dina assistenter kan jag fortsätta att vägleda Dig om vad som är viktigt att tänka på eller hur Du rent praktiskt ska gå till väga.

  7. Det händer dock att man får ett beslut som man inte är nöjd med. I ett sådant fall hjälper jag Dig att överklaga beslutet om jag ser att det finns skäl för att agera. I första hand begär jag att Ditt beslut ska omprövas (Assistansersättning). Sedan finns det tre nivåer domstolar som kan överpröva Din rätt till personlig assistans:

Förvaltningsrätten, Kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen